Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ


Θερμές ευχαριστίες στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουκουρεστίου κ. Δανιήλ για την σύντομη συνάντηση την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, αλλά και την ωριαία ανταλλαγή απόψεων το Σάββατο μετά του επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων Σεβασμιωτάτου Μητρ. Τιργοβιστίου κ. Νήφωνος για το μέλλον της αποτελεσματικότερης συμβολής της Ορθόδοξης ακαδημαϊκής θεολογίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Θερμές ευχαριστές και στον ελληνομαθή ιεραράρχη της επιτροπής Θεολογικής Εκπαίδευσης του Πατριαρχείου Ρουμανίας, Θεοφιλέστατο επίσκοπο Σιναίου κ. Ιερώνυμο Σιναίου, αλλά και τον Πρόεδρο της Επιτροπής ΜΣεβασμιώτατοητροπολίτη Βαρλαάμ που επιμελήθηκε με τους συνεργάτες του την συνάντησή μου με την επιτροπή επί της Θεολογικής Εκπαιδεύσεως.
Με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου το CEMES δημιούργησε υψηλού επιστημονικού επιπέδου αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με τίτλο «Ορθόδοξη οικουμενική Θεολογία», στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο (Post-Graduate Program on Orthodox Ecumenical Theology in the International Hellenic University), απευθυνόμενο τόσο στους μη-Ορθοδόξους, όσο – κυρίως – στους Ορθοδόξους όλων των δικαιοδοσιών των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Στην επιστημονική επιτροπή θα μετέχουν ιεράρχες υπεύθυνοι ανωτάτων ακαδημαϊκών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Πρυτάνεις, κοσμήτορες, σχολάρχες, Διευθυντές Ορθοδόξων Ινστιτούτων) όλων σχεδόν των εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών. Οι μητρ. Νήφων (Τιργοβίστι), Κάλλιστος (Οξφόρδη), Ιωάννης (Ακαδημία Αθηνών), Μακάριος (Κένυα), Ελπιδοφόρος (Χάλκη), Ιλαρίων (Κυρίλλου & Μεθοδίου Μόσχας). Για τους άριστους υποψηφίους φοιτητές το ίδρυμα έχει προνοήσει περιορισμένο αριθό υποτροφιών, αλλά και ορισμένες Μητροπόλεις στην Ελλάδα, αλλά και Ι. Μονές του Αγ. Όρους, υποσχέθηκαν υποτροφίες (3.000 ευρώ για όλο το πρόγραμμα). Κρίθηκε όμως σκόπιμο για την αξιοπιστία του προγράμματος η συμβολή όλων των εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών. Ο Μητροπολίτης Νήφων πρότεινε να διερευνηθούν τα πρακτικά ζητήματα αυτού του πρότζεκτ (αν μπορεί π.χ να εξασφαλιστεί φιλοξενεία, και για πόσα άτομα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κλπ, κάτι το οποίο ανέλαβα να το πράξω), ώστε να είναι ευκολότερη η εξασφάλιση από τις διάφορες δικαιοδοσίες των λοιπόν εξόξων (δίδακτρα και έξοδα ταξιδίου).
Η συμμετοχή τόσο καθηγητών όσο και φοιτητών από την Εκκλησία της Ρουμανίας κρίνεται άκρως απαραίτητη, τόσο για το οικουμενικό πνεύμα, αλλά κυρίως την τεράστια θεολογική συμβολή στη Σύνοδο της Κρήτης της επίσημης αντιπροσωπίας. Κατά την συζήτηση με τα μέλη της Πατριαρχικής Επιτροπής του Πατριαρχείου Ρουμανίας προτάθηκε η στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, τόσο πρός τα ανώτατα θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρουμανίας, όσο και προς στις μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Ρουμανίας.
Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία – την οποία θα μεταφέρω στις αρχές του Διεθνούς Πανεπιστημίου – μεταφοράς του του ετήσιου αυτού προγράμματος περιοδικά και σε ιδρύματα άλλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών, τα οποία θα επιθυμούσαν να το φιλοξενήσουν, εφόσον φυσικά έχουν τις κατάλληλες υποδομές.
Τέλος, και κατά την άποψή μου σπουδαιότερο, προτάθηκε από τον Μητρ. Νήφωνα να μεταφέρω στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη με βάση αυτή την εμπειρία την δημιουργία Ειδικής Θεολογικής Επιτροπής εξ ακαδημαϊκών αρχιερέων και καταξιωμένων θεολόγων, υπό την προεδρία ει δυνατόν Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και πρόχειρα ήρθε στο προσκήνιο το όνομα του προκαθημένου της Εκκλησίας της Αλβανίας.