Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

FJALA E PERSHENDETJES E PATRIARKUT KIRILLDrejtuar Fortlumturisë së Tij, Kryepiskopit të Tiranës, Durrësit dhe të Gjithë Shqipërisë, Anastasit
Më 28 prill 2018


Fortlumturia Juaj,
vëllezër fort të dashur kryepiftërinj, etër fort të nderuar,
të dashur vëllezër dhe motra!


Krishti u ngjall!


Dëshiroj të falënderoj Fortlumturinë Tuaj dhe Sinodin e Shenjtë të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë për fjalët e mira përshëndetëse dhe për ftesën e përzemërt për të vizituar tokën shqiptare.
Këtu, në vendin tuaj me trashëgiminë e tij të lashtë të krishterë, i cili zë fill nga veprimtaria e Apostullit të Shenjtë Pavli, në vendin ku martiri i shenjtë, episkopi i Durrësit Asti dhe shumë besnikë të tjerë të Perëndisë kryen veprat e tyre heroike, në vendin ku ka bërë përpjekjet e tij misionari i shquar orthodhoks Shën Kozmai i Etolisë, atmosfera e së kremtes së ndritshme të Ngjalljes së Zotit, Perëndisë dhe Shpëtimtarit tonë Jisu Krishtit përjetohet me një thellësi të veçantë. Edhe kjo Katedrale madhështore, ky simbol i dukshëm i ringjalljes së Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë, është shenjtëruar si Katedralja e Ngjalljes së Krishtit.
Triumfit të Ngjalljes i parapriu Golgota. Gjatë shekullit XX, të dyja Kishat tona kanë përjetuar një pervojë të vështirë të vuajtjeve në bashkim me vuajtjet e Krishtit: janë shkatërruar kisha, janë marrë nëpër këmbë vende të shenjta, ndërkohë që shumë klerikë, murgj dhe laikë pësuan vuajtje dhe një vdekje prej martiri për emrin e Zotit tonë Jisu Krishtit. Në këtë mënyrë armiku i shpëtimit tonë synonte të mbillte vdekje shpirtërore në popujt e udhëhequr nga Kishat tona, por, në kundërshtim me qëllimet e përndjekësve, ndodhi ringjallja e fesë, rikthimi në jetë, pasi gjaku i martirëve është fara e krishtërimit.
Zoti na dërgoi mirësinë e tij dhe të vërtetën e tij (Psalmi 56:4), dhe Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë, e asgjësuar pothuajse plotësisht në të kaluarën, sot u ringrit me një lavdi të re, duke u konsoliduar falë veprës vetëmohuese të Primatit të saj, të Fortlumturisë së Tij Anastas. 
Kam mbërritur këtu me emocione të ndritshme. Unë e vlerësoj këtë mundësi të bashkëndaj me Ju gëzimin e Pashkës së Shenjtë, të ngushëllohem bashkë me ju me anë të besimit të përbashkët (Rom. 1:12) dhe të përulem para vendeve të shenjta të tokës shqiptare. Shpresoj se me ndihmën e Zotit vizita ime paqësore të hapë një kapitull të ri në marrëdhëniet midis Kishave tona Orthodhokse Lokale vëllazërore.

Христос Воскресе!


Αντιφώνηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσσιών κ.κ.Κυρίλλου κατά τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό «Ανάστασις του Χριστού Τιράνων». Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 

Μακαριώτατε, αγαπητοί αδελφοί Αρχιερείς, έντιμοι πατέρες, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Χριστός Ανέστη! Θα ήθελα, Μακαριώτατε να ευχαριστήσω Εσάς και την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για την εγκάρδια πρόσκληση να επισκεφτώ την αλβανική γη και για τα όμορφα λόγια υποδοχής. Εδώ, στον τόπο σας, ο οποίος έχει αρχαία χριστιανική παράδοση, πού ξεκινάει από την εποχή της δραστηριότητος του Αποστόλου Παύλου, στον τόπο όπου ο Άγιος Μάρτυρας επίσκοπος Δυρραχίου Άστιος και πολλοί άλλοι φίλοι του Θεού έκαναν τα ηρωικά τους έργα, στον τόπο όπου έχει μοχθήσει ο ονομαστός ισαπόστολος της Ορθοδοξίας, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, η λαμπρή γιορτινή ατμόσφαιρα της Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού, και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού βιώνεται με μία ξεχωριστή βαθιά αίσθηση. Ιδικά σε αυτόν τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό, που ως εμφανές σύμβολο της ανασύστασης της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, έχει καθαγιαστεί στο όνομα της Αναστάσεως του Χριστού. Του θριάμβου της Αναστάσεως προηγείτο ο Γολγοθάς. Κατά τον 20ο αιώνα και οι δύο Εκκλησίες μας υπέφεραν μεγάλες ταλαιπωρίες σε συνέχεια των παθημάτων του Χριστού. Καταστράφηκαν ναοί, βεβηλώθηκαν τα άγια ενώ παράλληλα πολλοί κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί κυνηγήθηκαν μέχρι το τον μαρτυρικό θάνατο για το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Με αυτόν τον τρόπο ο εχθρός της σωτηρίας μας ήθελε να σπείρει τον πνευματικό θάνατο στους λαούς πού ποιμαίνονταν από τις Εκκλησίες μας, αλλά, σε αντίθεση με τους σκοπούς των διωκτών, πραγματοποιήθηκε η ανάσταση της πίστεως, η επιστροφή στη ζωή, αφού το αίμα των μαρτύρων είναι ο σπόρος του Χριστιανισμού. Ο Θεός, «ἐξαπέστειλεν τὸ ἔλεος αὐτοῦ καὶ τὴν ἀλήθειαν αὐτοῦ» (Ψαλμ. 56:4) και η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε αφανιστεί εντελώς στο παρελθόν, σήμερα ανασυστάθηκε ένδοξα, έχοντας στερεωθεί χάρη στην αυταπάρνηση του Προκαθημένου της, του Μακαριωτάτου Αναστασίου. Η άφιξή μου εδώ συνοδεύεται με αισθήματα λαμπρά. Χαίρομαι, που μου δίνεται η δυνατότητα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά του Αγίου Πάσχα, «τοῦτο δέ ἐστι συμπαρακληθῆναι ἐν ὑμῖν διὰ τῆς ἐν ἀλλήλοις πίστεως ὑμῶν τε καὶ ἐμοῦ.» (Ρωμ. 1:12) και να προσκυνήσω στα ιερά μέρη της Αλβανίας. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού η Ειρηνική Επίσκεψή μου να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο τοπικών Ορθοδόξων Αδελφών Εκκλησιών. Χριστός Ανέστη!