Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

O ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ CEMES

O ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ Σεβασμιωτατος κ. Παντελεημων,
Ιστορικο Μελος του Κεντρου CEMES
His Eminence Metropolitan of Vryoula PANTELEIMON.Historic Member of Centre CEMES

Το Κέντρο συγχαίρει το ιδρυτικό μέλος του, Επίσκοπο Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονα (Σκλάβο), για την ομόφωνη εκλογή του από την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο - εισηγήσει του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου - σε Μητροπολίτη Βρυούλων.
Ο Μητροπολίτης Bρυούλων κ. Παντελεήμων γεννήθηκε το 1936 στην Θεσσαλονίκη.Το 1955 ξεκίνησε να φοιτά στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε το 1959. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κυρό Δωρόθεο το 1957, και Πρεσβύτερος από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Παπαγεωργίου. Διετέλεσε Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Θεσσαλονίκης. Το 1964 μετατέθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Αδελαΐδα και στη συνέχεια στο Σύδνεϋ.
Τιτουλάριος Επίσκοπος Θεουπόλεως εξελέγη την 1 Ιανουαρίου 1971 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί πατριαρχίας Αθηναγόρου, και χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Ιεζεκιήλ και τους Επισκόπους Αυστραλίας κ. Γαβριήλ και Ζηνουπόλεως κ. Αρίσταρχο. Ως Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Σύδνεϋ, Αρχιερατικός Επίτροπος Μελβούρνης και Αρχιερατικός Επίτροπος Αδελαΐδας.
Το 1984 με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας και από τότε εφησυχάζει στην ιδαίτερη πατρίδα του, την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι εφησυχάζων Επίσκοπος συμμετέχει ενεργά στα ζητήματα των Μητροπόλεων του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και εορταστικές εκδηλώσεις άλλων Μητροπόλεων
Το 2011 συνίδρυσε με άλους 30 αρχιερείς, πανεπιστημιακούς καθηγητές και συγγενείς και πνευματικά παιδιά του Παντελεήμονος το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών "Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου" (CEMES). Καθ' ομολογίαν του είναι ο μόνος επίσκοπος/χειροτονία που φέρει το όνομα του γέροντός του.
Tιμήθηκε για την πολυετή του προσφαρά στην Εκκλησία από τις Μητροπόλεις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Κρήνης και Καλαμαρίας, και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
(http://fanarion.blogspot.gr/2018/01/blog-post_71.html)